Båtdynor

Vid nytillverkning av båtdynor, använder vi Polyeter/kallskum av HÖG kvalitet.


35 kg/m3 - 135N. Mjuk (polyeter)

38 kg/m3 - 150N. Hård (kallskum)
50 kg/m3 - 120N. Högelastisk bultex. Mjukare men med hög bärighet.


(Läs mer om olika kvaliteters egenskaper, under fliken Skumplast)
På skummets ovansida limmas 300g/m2 polyestervadd, för komfort och finish.
Som undertyg används alltid fritidsväv i matchande färg med övertyget. Fritidsväven är slitstark, står emot fukt/mögel och andas.

Bra val av kvalitet till övertyget är: Trevira CS, Sunbrella, Markilux och konstäder. Alla slitstarka, färgfasta, tvättbara material som lämpar sig utmärkt i marina miljöer.

Är era dynor fortfarande bra och bara behöver kläs om, hjälper vi er gärna med det. Vill ni göra jobbet själv, har vi ett stort utbud av tyger och material och hjälper gärna till med råd och rekommendationer.

För att få ett perfekt slutresultat krävs noggrann måttagning och mallar. Detta görs på underlaget/kojbotten där dynorna ska placeras. Gamla dynor är sällan bra som underlag för nytillverkade dynor, dels för att det är svårt att veta hur de passade från början och för att de kan ha förändrats lite i formen över tid. Gammalt skum är sällan värt att klä om. Är tyget slitet eller omodernt har oftast även skummet tappat sin bärighet och elasticitet.


För offertförslag:
Ring: 031-27 10 88 

eller maila: pia@kvarnbytextil.se


Mallinstruktioner


För att få ett perfekt slutresultat krävs noggrann måttagning och mallar. Detta görs på underlaget/kojbotten där dynorna ska placeras.

Gör då så här:

1. Använd lite grövre papp som inte är så skört. Ta bort de befintliga dynorna och klipp till mallarna
grovt för att underlätta när ni "finmallar".

2. Tejpa gärna fast mallen när du finmallar, så att den ligger still. Markera linjerna.

3. Klipp efter utritade linjer.

4. Prova igen för att kontrollera att de passar exakt efter kojbotten.

5. Där snedskärning krävs kan du enkelt mäta detta med hjälp av en vinkelhake. Lägg vinkelhaken mot skrovet och markera avståndet. (vinkeln mellan vinkelhaken och skrovet). Höjden på detta mått är beroende av dynans tjocklek, tex 10 cm. Mät och skriv detta på mallen med 40 cm mellanrum.

6. För dynor som är helt rektangulära och inte har fasning behövs endast måtten.

7.  Rita en liten skiss för var i båten dynorna ligger och numrera dem.  Markera med pil mot fören och om det är en styrbord- eller baborddyna. Detta pga av mönsterpassning på tyget.