Skötselråd för våra olika material:


Dynor och kuddar av dynväv


Dynväven är smutsavvisande men om dynorna eller kuddarna ändå skulle bli smutsiga, räcker det ofta med att skaka eller borsta av ytan lätt. Spilld vätska torkas av direkt med hushållspapper, fläckar kan torkas av med fuktig trasa. Vid behov kan även vår rengöringsspray Tex'aktiv Clean användas. Fodralet kan lätt tas av och tvättas i 40°C. Dropptorkas.

Vid behov, efter år av användning och upprepade tvättar kan väven impregneras på nytt med TEX'AKTIV GUARD vilket förnyar och förbättrar vävens vattenavstötande egenskaper.

Dynor och kuddar av anilinläder


Ett anilinläder kräver viss skötsel och underhåll för att hålla sig fint länge. Behandla helst lädret 3-4 gånger per år för att behålla dess fina egenskaper. Färgen på lädret kan komma att förändras något när du smörjer det med någon typ av underhållsprodukt. Färgförändringen mattas dock av allt eftersom lädret används och nyttjas.
 
Vi har i vår shop underhållsprodukter för lädervård. Leather Protection Cream ökar lädrets slitstyrka, tålighet mot fläckar och spill samt behåller lädret mjukt och smidigt. Soft Cleaner for Leather är en mild rengöringsvätska för de flesta läder.

Rengöring av dynor i Rustikläder


Rustik är ett nubuckläder med en väldigt fin slipning. Med anledning av den fina slipningen är lädret varmt, sammetsliknande och poröst. För vardaglig rengöring räcker det att damma av lädret med en dammvippa eller en torr trasa.

Nya fläckar bör omedelbart avlägsnas genom att försiktigt pressa med en torr, mjuk trasa eller pappershandduk. Gnugga inte eftersom det kan orsaka permanenta ändringar på ytan.

Återstående fläckar kan rengöras med en fuktig frottétrasa och Aniline Cleaner. Var noga med att trasan inte är för blöt. Torka den mörknade, fuktiga ytan med en hårtork med kalluft för att undvika vattenmärken. Slipa sedan kvarvarande, mörka ytor med vår Sanding Pad. Den här metoden kan även användas när feta ytor som uppstått till följd av hud- eller hårkontakt har mörknat.Testa alltid på en gömd yta först.

Undehåll och skötsel av dynor
i Rustikläder


För underhåll rekommenderar vi Aniline Protector. Behandlingen förser lädret med nödvändig fukt och förebygger att det bleks.

Om det finns risk för att fläckar från vätskor uppstår rekommenderar vi Water Repellent Spray. Beroende på belastning, värme och ljusexponering bör lädret underhållas var tredje till var tolfte månad

Skötsel av fårskinnsprodukter


För att bevara ditt fårskinn i ursprungligt skick, dammsug och vädra det regelbundet. Fläckar dränks in direkt med ljummet vatten på en svamp. Rengör vidare med ett ullschampo. Fårskinn kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader. Centrifugera men torktumla ej. Torkas med fördel upphängt eller på plan yta. Under torkningsprocessen, töj och gnugga skinnet upprepade gånger för att återfå lädrets spänts.

Tål ej blekning eller strykning. Utsätt ej för starkt solljus då risken finns att färgförändringar i ullen uppstår.

Skötsel av dynor i ulltyg


Ull är en proteinfiber med flera naturligt inbyggda egenskaper – det är smuts- och vatten avvisande, elastiskt, antistatiskt och flammhämmande.

Dynor av ulltyg bör dammsugas lätt varje vecka och rengöras mer noggrant minst en gång per år för att behålla sin funktion och sitt utseende. Ulltyg mår bra av att inte tvättas för ofta. För Aspen rekommenderar vi kemtvätt om nödvändigt, men som alternativ till tvätt kan ull vädras i fuktig väderlek och sedan borstas av.

Tålig Dynväv Sunbrella Tyg Textil
Läderdynor Läder Dynor Måttillverkade Måttanpassade Måttbeställda
Fårskinn Lammskinn Fårskinnsfällar Fårskinnsdynor Fårskinnskuddar